Groene Waterstof is de Toekomst

2015: tekenden 195 landen het klimaatakkoord van Parijs. In dit akkoord worden de wereldwijde doelstellingen voor de CO2-uitstoot vastgelegd. Nederland is een van de 195 landen die het akkoord ondertekent. Groene energie is noodzakelijk om deze doelstelling te bereiken, en groene waterstof is daar een belangrijk element in.

Waterstof (H­2) is een gas of vloeistof met een hoog energieniveau. Dat wil zeggen, als waterstof verbrand wordt, komt er veel energie vrij in de vorm van warmte. Bij het verbranden van waterstof kom alleen water vrij, geen andere uitlaatgassen. Hierdoor is het een ideale stof om energie uit op te wekken. Waterstof kan makkelijk en goedkoop geproduceerd worden, en de energie die erin wordt gestopt, komt bij de verbranding ook allemaal weer vrij. Deze eigenschappen maken waterstof ideaal voor het opslaan van energie. Waterstof is groene waterstof als alle gebruikte energie van een duurzame bron (windmolen, zonnepanelen) komt. Let op, waterstof wordt momenteel alleen als energieopslag gebruikt, maar niet als primaire bron.

Nu groene energie kan concurreren met traditionele energie, is waterstof aantrekkelijker dan ooit. De hoeveelheid groene stroom die opgewekt wordt in Nederland verschilt per seizoen en per regio daarom is het belangrijk om overschotten efficiënt op te kunnen slaan en te vervoeren. Het huidige aardgas netwerk in Nederland is zeer uitgebreid, en kan met wat aanpassingen gebruikt worden om waterstof te transporteren, het is tenslotte ook een gas!

Nederland zou een van de koplopers kunnen zijn in groene waterstof, als de overheid de ontwikkeling steunt met subsidies. Het is al eens eerder gedaan, kijk maar naar de windmolenparken die binnenkort gebouwd gaan worden. Het uiteindelijke idee is dat bedrijven zelf gaan investeren in groene waterstof, zodra de markt wat gegroeid is, en die groei kan gestimuleerd worden door middel van subsidies.

Kortom, groene waterstof is een belangrijk onderdeel van de omschakeling naar groene energie. Het verhelpt een merendeel van de problemen van groene energie, zonder enige grote nadelen. De markt is nog groeiende, maar met initiatieven zoals de Waterstof Coalitie van Greenpeace is een opmars onvermijdelijk. Groene waterstof is een grote stap naar een groene toekomst.